Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) ξεκίνησε τον συστηματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες ήδη από το 2004. Μέσω του προγράμματος “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα” το ΑΜΗ καινοτομεί σχεδιάζοντας και προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (tablets, οθόνες αφής, προβολή 3D ταινίας).
     Στους βασικούς στόχους των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η εξοικείωση των παιδιών με το χώρο του μουσείου, η επίτευξη μιας ευχάριστης επίσκεψης στο μουσείο και η επιδίωξη επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, η διάδραση με τα εκθέματα, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
     Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

     Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια γιορτή στο παλάτι" που απευθύνεται σε μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε μια μινωική γιορτή. Εκεί, οι συμμετέχοντες, με την βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα από τη μινωική εποχή, του Μηνά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Μέσα από την περιήγησή τους στις αίθουσες του μουσείου, αναζητώντας και παρατηρώντας επιλεγμένα εκθέματα, θα έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, την κεραμεική, τη διατροφή αλλά και τα θεάματα της μινωικής περιόδου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά σε διαφορετικούς χώρους του ανακτόρου και να γνωρίσουν τις λειτουργίες τους.
     Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1,5 ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Για να παρακολουθήσει μία τάξη τα προγράμματα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.
    Τα προγράμματα υλοποιούνται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς συνοδούς με την καθοδήγηση - βοήθεια υλικού που δίνεται από το μουσείο διαδικτυακά, πριν την προκαθορισμένη επίσκεψη, αλλά και σε tablets με οδηγίες και λύσεις για τον εκπαιδευτικό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

     Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, με τίτλο "Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο". Το πρόγραμμα καλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα λιμάνια της κατά την αρχαιότητα. Στο ταξίδι τους οι μαθητές ακολουθούν τους εμπορικούς δρόμους κάθε εποχής, αναζητούν πρώτες ύλες και εξωτικά αντικείμενα, έρχονται σε επαφή με το διαφορετικό και εξερευνούν τις διαπολιτισμικές επαφές της Κρήτης με άλλους λαούς.
     Για να παρακολουθήσει μία τάξη του Γυμνασίου το προσφερόμενο πρόγραμμα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης, αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.
     Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1 ½ ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό.
    Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς συνοδούς με την καθοδήγηση - βοήθεια υλικού που δίνεται από το μουσείο διαδικτυακά, πριν την προκαθορισμένη επίσκεψη, αλλά και σε tablets με οδηγίες και λύσεις για τον εκπαιδευτικό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

"Βιωματικά πολιτισμικά περιβάλλοντα", Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, άξονας προτεραιότητας "01 - Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης", MIS 453694
Ανάπτυξη ιστοχώρου με ανοικτές τεχνολογίες, Εργαστήριο Πολυμέσων και Περιεχομένου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης